Kwestie odporności naszego organizmu najczęściej zaczynają nas interesować w momencie, kiedy kończy się lato i zaczyna się sezon zachorowań. Chcielibyśmy zrobić wszystko, aby uchronić się przed przeziębieniami, grypą oraz wszelkimi innymi wirusami i bakteriami, które zagrażają naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Oczywiście, można spróbować ukierunkować swój codzienny sposób odżywiania się na to, aby faktycznie zwiększyć swoją odporność. Warto jednak przede wszystkim na początku zwrócić uwagę na te najbardziej podstawowe kwestie, która dotyczy tego że najlepszą dietą jest ta, która jest odpowiednio zbilansowana i która dostarcza organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne. Tym samym, punktem wyjścia jest dieta jak najbardziej zróżnicowana.
W jaki sposób możemy sobie zapewnić wyższą odporność? Dieta wzmacniająca odporność
Przede wszystkim musimy zatroszczyć się o to, aby wszelkie mechanizmy rozpoznawania patogenów, które atakują nasz organizm były sprawne. Ważną rzeczą jest sama odpowiedź układu odpornościowego w kontakcie z patogenem, czyli to czy organizm będzie w stanie sam się obronić.
- Dlatego też dieta wzmacniająca odporność to przede wszystkim taka dieta, w której jest odpowiednia ilość warzyw i owoców, szczególnie tych, w których występuje witamina C, znana również jako kwas askorbinowy. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza, uczestniczy w produkcji białych krwinek krwinek, wspiera same komórki odpornościowe w produkcji kolagenu i hormonów, które są organizmowi niezbędne.
- Kolejnym dobrym patentem na wzmocnienie odporności jest przyjmowanie naturalnych probiotyków. Można do nich zaliczyć na przykład produkty mleczne i przetwory mleczarskie, w których takie probiotyki znajdziemy. Można je również znaleźć w kiszonkach.
- Do kluczowych w walce o odporność witamin należy zaliczyć witaminę D, która wspiera regenerację organizmu, reguluje wchłanianie wapnia i fosforu oraz zwiększa zdolność organizmu do walki z patogenami.
- W końcu w tym zestawieniu nie może również zabraknąć kwasów omega 3. Stymulują one naszą odporność na bardzo wiele różnych sposobów. Jest to udowodnione, że utrzymują one odpowiedni poziom trójglicerydów, wspierają pracę serca oraz mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne. Kwasy omega 3 można dostarczyć do organizmu chociażby z niektórymi rybami, na przykład łososiem. Bogatym źródłem tych kwasów będzie również olej lniany, rzepakowy bądź też sojowy.
Odporność trzeba budować z czasem
Aby rzeczywiście mówić o tym, że udało się nam podbudować naszą odporność od wewnątrz, potrzeba trochę więcej czasu. Dlatego też jeśli chcemy być pewni odpowiednich rezultatów stosowanej diety, bardzo dobrym pomysłem jest konsultacja dietetyczna, którą można przeprowadzić na przykład w gabinetach sieci Projekt Zdrowie, umawiając się bezpośrednio na stronie https://projektzdrowie.info/. Pod opieką dietetyka znacznie łatwiej będzie nam zestawiać ze sobą produkty tak, aby rzeczywiście osiągnąć cel, który sobie zamierzyliśmy. Może to być właśnie wsparcie naszej odporności w sezonie jesienno-zimowym. Dobrze odżywiony organizm, w którym nie ma żadnych niedoborów czy stanów zapalnych jest znacznie silniejszy i będzie w stanie znacznie efektywniej obronić się przed jakąkolwiek inwazją patogenów. Do odpowiedniej diety dochodzi również kwestia wystarczającego wysypiania się, stosowania technik relaksacyjnych zwalczających wysoki poziom stresu oraz picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia.
Najnowsze komentarze